Het Kweekhok

Hoewel ik zelf geen ruimte heb voor duiven bij huis, heb ik vanaf 2008 regelmatig duiven aangeschaft en ondergebracht bij een aantal duivenvrienden. In eerste instantie voornamelijk bij Bram Wassenaar in Minnertsga. Gaandeweg werd het aantal liefhebbers uitgebreid waar ik duiven plaatste. Ook werd er met steeds meer liefhebbers samen gekweekt. De jongen van deze duiven worden deels getest op éénhoksraces en deels bij door mij gecoachte liefhebbers. Mijn belangrijkste doel met deze duiven is om de liefhebbers die mijn hulp inschakelen voor een redelijke prijs aan goed basismateriaal te kunnen helpen. In principe worden dan ook alleen aan klanten van de-duivencoach.nl duiven verkocht.

In 2018 en 2019 heb ik samen met Rob Noordegraaf een gezamenlijk kweekhok gehad. De basis daarvan bestond uit de duiven die ik al bezat, aangevuld met duiven die door Rob en mijzelf gedurende die periode zijn aangeschaft en gekweekt. Inmiddels heeft Rob helaas de duivensport vaarwel gezegd. Vanaf 2021 wordt samen gekweekt met René Dalmolen in Vlagtwedde bij wie een deel van mijn kwekers is ondergebracht. 

Vanaf 2022 wordt samen met René als combinatie Dalmolen - van Veen deelgenomen aan de wedvuchten. De mogelijkheden om de jongen van de kweekduiven te testen zijn daarmee toegenomen. De duiven met voornamelijk overnachtbloed zullen vanaf 2023 op die discipline worden getest door leon Eerenstein die daarmee feitelijk als een satelliethok fungeert.

De Oude Piter 167 werd door mij aangeschaft na het overlijden van Piter Beerda op 5 jarige leeftijd. Gelukkig bleef hij nog lang vitaal en zorgde hij tot op 13 jarige leeftijd nog voor nageslacht. Hij is vader, grootvader en overgrootvader van tientallen goede tot zeer goede vliegers. 

Piter Beerda

De oude Tournierstam van wijlen Piter Beerda staat aan de basis van vele kampioenenkolonies waarvan de bekendste die van Jelle Jellema en Arie Dijkstra zijn. De kwaliteit van de stam van Piter is zwaar onderschat. Toen hij in 2011 overleed brachten zijn duiven dan ook maar een fractie op van de werkelijke waarde. Dankzij liefhebbers als Jellema en Arie Dijkstra, maar bijvoorbeeld ook Wim Wittebol is de grote waarde van de Beerda duiven echter wel in de hele duivenwereld bekend. De Beerda’s zijn vooral geliefd vanwege hun grote natuurlijke weerstand. Treffender als Wiebren van Stralen de totstandkoming van deze kwaliteit omschreef in de verkooplijst na het overlijden van Piter, kan ik het niet beschrijven;  “Beenharde selectie was het gereedschap waarmee hij zijn eigen duivensoort boetseerde. Daar hoorde goed voer, grit en schoon water absoluut bij, maar voor veel andere zaken was geen plaats. Duiven die niet uit zichzelf gezond konden blijven, leefden niet lang. Een geelkuur noemde hij een van de grootste misverstanden in de sport, in Ter Idzard was het niet nodig ook. Eerste prijzen kun je alleen winnen met duiven die in staat zijn om thuis te komen, aldus Piter en dat was ook de reden dat de duiven nooit opgeleerd werden. Jongen die je moest leren drinken waren dommeriken, duiven die ergens aanvlogen moesten daar dan maar blijven. En uiteindelijk draaide het maar om één ding, duiven die slim genoeg waren om vroeg thuis te komen, de enige garantie om overeind te blijven bij Piter.” En het is deze grote natuurlijke gezondheid die er voor zorgt dat de Beerda duiven op bijna elk hok passen.

De Bulgarian Pride is een dochter van de Piter 167 met een dochter van de Cindy van de combinatie Boonen uit Hierden. De Cindy was o.a. 8e nationaal kampioen allround (TBOTB) en vloog 1e en kopprijzen van 100 tot bijna 1000 km in groot verband. Bulgarian Pride kreeg haar naam nadat kinderen van haar op de OLR Kalimanci zeer goed presteerden. Ook op andere OLR presteerden kinderen van haar zeer goed zoals op OLR Krakus in Polen.

De duiven

Bij mijn keuze om duiven aan te schaffen was de grote natuurlijke gezondheid van de Beerda duiven voor mij doorslaggevend. Ik wilde immers dat de door mij verkochte duiven zouden gaan presteren bij anderen en zich dus ook gemakkelijk op hokken zouden aanpassen waar de verzorging wat minder punctueel is. Een andere kwaliteit van deze duiven is dat ze prijs vliegen van 100 - 1000 km bij alle weersomstandigheden. Deze beide eigenschappen maken de Beerda’s ook zeer geschikt voor de (wat zwaardere) éénhoksraces. Dat is de afgelopen jaren wel gebleken. Zo hebben Arie Dijkstra en liefhebbers die duiven van hem hebben, topprestaties geleverd op OLR’s in Zuid Afrika, Portugal, Spanje, Roemenië, Bulgarije en Duitsland, waarbij grote geldprijzen en auto’s zijn gewonnen. Zelf kan ik ook terugkijken op mooie prestaties behaald op OLR’s in Portugal, Bulgarije, Moldavië, Roemenië, Polen en Kroatië. Zo hadden Bram Wassenaar en ik op de eindrace in Kalimanci (Bulgarije) in 2014 de vier beste Nederlandse duiven. En samen met Jack Brouwer werd in 2016 de autovlucht gewonnen op de OLR Costa Del Sol. Recentere successen op de OLR's zijn in 2021 een 4e in de finale van OLR Zagreb (500 km), een 10e op de superfinale (600 km), in 2022 een 2e in de finale (500 km) van OLR Sevilla en eveneens in 2022 in de finale van OLR Zagreb onder andere 16e, 19e, 28e en 41e plaats. 

De kweekduiven zijn voor 90 % nazaten van de oude Tournierstam van Piter Beerda. Op de eerste plaats zijn dat nazaten van alle belangrijke stamduiven van Piter zoals de Asduif 182, de Ruffec, de 90 en de Late van 88 (822). Deze zijn door mij rechtstreeks aangeschaft bij Piter zelf en op diens veiling na zijn overlijden. Verder werden er duiven gehaald bij liefhebbers met Beerda's op de hokken zoals Jac Gerbens, Wiebren van Stralen, Sijmen Luinenburg, Jan Kastelein en Pieter en Andries Eekhof. Ook werd er samen gekweekt met Willem Beerda, de broer van Piter die in het jaar van Piters overlijden diens duiven verzorgde en met een ronde jongen van Piter zelf een herstart maakte. Daarnaast kwamen via diverse liefhebbers duiven van Arie Dijkstra, Jelle Jellema en Wim Wittebol het kweekhok versterken. Uiteraard allen nazaten van de Beerda’s. Van Jellema betreft het vooral nazaten van de Saffier, Orion en hun moeder de 02 die voor driekwart een Beerda was, alsmede van het Fondkoppel dat voor het grootste deel Beerda bloed voert. De Arie Dijkstra duiven stammen allen af van zijn beroemde kweekkoppel Leonardo x Tinkelbel.

De 123 werd teruggekocht na zijn mooie prestatie in Zagreb. Afgelopen jaar vloog een dochter van hem een 41e op de finale in Zagreb. Hij voert van drie kanten het bloed van de Piter 167, de Beerda doffer die als stamdoffer fungeert.

De Beerda duiven zijn aangevuld met Theelens uit de lijnen van de Vale Marathon en Wanroy uit de Spinlijn via Everhard van Pijkeren, alsmede duiven uit de geelogerlijn van Hans de Zwart. Duiven uit die laatste lijnen pakken goed op de Beerda's. Dat wist ook Piter Beerda zelf die o.a. een 1e NPO Etampes won met een geeloger via Hans de Zwart. De komende jaren wordt gewerkt aan een nieuwe stam Beerda duiven, Beerda 2.0. Dit door gericht terug te kweken naar de beste verervers die Piter ooit bezat. Hierbij wordt nauw samengewerkt met liefhebbers die nog veel nazaten van de oude Beerda's bezitten als Sjaak Gerbens en Sijmen Luinenburg. De eerste resultaten zijn veelbelovend, maar het heeft tijd nodig.

de-duivencoach.nl (K.v.K 01166256)  |  info@de-duivencoach.nl